Paslanmaz Baca İmalat ve Montajları
Doğalgaz veya sıvı yakıtlı bacalar binanın ısı ihtiyacını karşılıyacak kazanın (kcal/h) saatlik kalorisi alınarak binanın yüksekliğine orantılı kullanılan yakıt türü ve kazanın çalışma şekline göre (atmosferik üflemeli brülörlü, katı yakıtlı karşı basınçsız) Bölgedeki gaz kuruluşunun enerji yönetmeliği hesaplama metot ve şartnamelerine göre hesaplanarak çap bulunur. Bu çapa göre üretimi gerçekleştirilerek bina içinden tek cidarlı, bina dışından çift cidarlı olarak sürtünme hızını en aza indirilerek montesi yapılır. Her paslanmaz bacanın montaj dan sonra dreng bağlantısı pis su giderine bağlanması gerekmektedir.
Paslanmaz Bacalarda oluşan yoğuşma neticesindeki asitli su (Karbonik Asit) bacadan dışarıya çıktığı takdirde ayrıştırıcı özelliğe sahip olduğu için binanın beton yapısına önemli oranda zarar verir, Bunun için sızdırmazlık en alt seviyede olması gerekmektedir. Bacalarda yatay bağlantı kazan arkasından yapıldıktan sonra topraklama hattı yapılması EPDK'nın şartnamesinde olduğu gibi gerekli ve mecburidir. Bu sayede kromdan olan bacaya yıldırım gibi doğa olaylarından herhangi bir zarar gelmeyecek ve yakıta temas etmeden doğrudan toprağa atılacaktır.
Çelik baca 316 L paslanmaz çelikten üretilen bacalar EPDK kararlarınca doğalgaz kullanılan cihazlarda zorunlu hale gelmiştir.
Paslanmaz krom rulolardan olakalar halinde kesilen hammade daha sonra bükme ve dikme işleminden geçirilerek tam bir sızdırmazlık sağlayacak şekilde birbirlerine muflu geçişle bağlanırlar.
Çelik baca üretiminde kullanılan malzemenin 316 ve özellikle L kalitede olması esneklik ve geçişgenlik açısından çok önemlidir.